Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Mest indflydelsesrige danske blogs

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I 2007 opgjordes de 99 mest indflydelsesrige danske blogs, primært ved at analysere hvor mange links der henviser til de forskellige blogs, snarere end det egentlige læserantal. Øverst på en liste, hvis topplaceringer domineredes af højrenationalistiske hjemmesider, lå Uriasposten.net, mens Humanisme.dk landede på niendepladsen.

Nu har medie-analysevirksomheden Cision opgjort de 500 mest indflydelsesrige blogs i Danmark anno 2008, hvoraf top ti er offentliggjort i en analyse i Politiken. Det fremgår heraf, at Uriasposten.net fortsat er en klar nummer ét, og at top ti atter domineres af højrenationale kræfter - blandt undtagelserne er Humanisme.dk på ottendepladsen, Mediehack.elmose.com af Politikens blogredaktør, Kim Elmose, på niendepladsen, og Punditokraterne.dk på tiendepladsen.

I forhold til besøgsantal ligger den højrenationale Uriasposten.net også højt placeret med ca. 66.000 månedlige besøgende. Til sammenligning er Humanisme.dk faldet fra ca. 16.500 månedlige besøgende i gennemsnit i 2007 til ca. 13.000 månedlige besøgende i gennemsnit i 2007 - nogenlunde sammenfaldende med den periode, hvor hovedparten af de dagsaktuelle politiske indlæg blev reserveret bloggen Engelbreth på Politiken.dk, der til gengæld er nået op på et besøgsantal på ca. 25.000 om måneden.

Der er imidlertid også en række politiske hjemmesider, der ikke figurerer i blog-oversigter, f.eks. Modkraft.dk, selv om der her kan være 10.000-20.000 besøgende dagligt under særlig tilspidsede begivenheder og demonstrationer, ligesom en række andre blogs har pæne besøgstal, men få indgående links. Endelig er der jo forskel på betydningen af de specifikke indgående links og de specifikke læsere - nogle siger mere om 'indflydelse' end andre.

Derfor er sådanne lister i realiteten umulige at gøre op i forhold til forskellige aktørers politiske gennemslagskraft på internettet.

Men selvfølgelig er der retningspile, og ud fra Cisions tal konkluderer Kristine Fjord Tolborg og Thomas Telving i deres analyse i Politiken: "Uriasposten har ca. 66.000 læsere pr. måned. Det er dog fortsat langt fra de mest læste danske nyhedssites, der har mange hundredtusinde læsere dagligt. Danske blogs ser altså ikke foreløbig ud til at være på vej til at erstatte almindelige nyhedsformidlere. Det er altså ikke som i USA, hvor der er adskillige dagsordensættende blogs - eller som i Sverige, hvor nogle blogs har flere læsere end de store nyhedssites." (Politiken, 22.9.2008).

Det er korrekt, at blogs med 25.000, 50.000 eller sågar små 70.000 månedlige læsere ligger fjernt fra de besøgstal, som f.eks. DR og TV2 opnår med henholdsvis 16,8 millioner og 12,5 millioner besøgende alene i juli 2008, og hvor store medier som f.eks. Politiken og Jyllands-Posten havde henholdsvis 6,6 og 6,4 millioner besøgende. Men de har trods alt også en langt bredere flade af temaer, som ikke gør tallene fuldstændig sammenlignelige - i det mindste ikke i forhold til direkte og indirekte politisk indflydelse.

Derfor kan enkelte alternative internet-medier i form af portaler og blogs godt konkurrere med visse etablerede medier på indflydelse - og til tider også på besøgstal. F.eks. havde Information, Kristeligt Dagblad og MetroXpress henholdsvis 228.000, 200.000 og 173.0000 månedlige besøgende i juli 2008, altså 'kun' omtrent det tredobbelte af Uriasposten, skønt sidstnævnte er et ikke-kommercielt site drevet af én person.

Endvidere har Weekendavisen f.eks. kun ca. 42.000 månedlige besøgende - altså mindre end det dobbelte af bloggen Engelbreth og under to tredjedele af besøgstallet for Uriasposten.

For fronten af højrenationalistiske blogs er der næppe heller tvivl om, at de er fødekæde for især Dansk Folkepartis politikere og allierede i forhold til vinkler og nyheder, som 'slibes af' og ofte siden dukker op på den etablerede politiske dagsorden.

Så selv om der fortsat er langt op til den forholdsmæssige betydning i form af besøgstal, som man kender fra især amerikanske blogs, rummer internettet på godt og ondt en underskov af medier, hvoraf nogle med tiden godt kan gå hen og blive sammenlignelige med den politiske indflydelse fra flere danske mainstream-medier.

Rune Engelbreth Larsen
23. september, 2008